Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]
Stres jest reakcją adaptacyjną (przystosowawczą) organizmu na zaburzenie jego równowagi życiowej, powodowane silnymi czynnikami psychicznymi lub fizycznymi, nazywanymi stresorami. Reakcja ta polega na wzmożeniu wydzielania hormonów rdzenia i kory nadnerczy: adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu i DHEA. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] i ćwiczeń uwzględnia dodatkową suplementację. Wzbogacanie diety preparatami zawierającymi związki bioaktywne, takie jak witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, aminokwasy czy fitozwiązki pochodzące z roślin, a także bakterie probiotyczne, może znacznie ułatwić proces doprowadzania się „do porządku”. Witaminą o największym znaczeniu [...]
[...] bakterii Lachnoclostridium i Faecalitalea, niskie Akkermansia i Alistipes, a także natężenie metabolizmu adeniny i adenozyny oraz histydyny i osłabienie rozkładu białek na aminokwasy czy biosyntezy aminokwasów. Pro-, pre- i postbiotykoterapie stanowią zatem nowe, obiecujące narzędzia w zwalczaniu otyłości. 2. Bakterie jelitowe a zaburzenia [...]
Zielona herbata, czyli Camellia sinensis, jest rośliną pochodzącą z Azji Wschodniej, rośnie głównie w klimacie subtropikalnym. Produkcja jest skoncentrowana w krajach, takich jak Chiny, Japonia czy Wietnam. Przyjmuje się, że jej korzystne właściwości zostały odkryte w Chinach ponad 4500 lat temu przez cesarza Shen Nonga. Obecnie jest jednym z [...]
Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
Żywienie odgrywa istotną rolę w życiu ludzi niezależnie od wieku, czy poziomu aktywności fizycznej. Niektóre grupy osób jednak mają nieco wyższe wymagania żywieniowe. Grupę taką stanowią między innymi młodzi adepci sportu – poza tym, że ich organizmy cały czas potrzebują substancji budulcowych do rozwoju, to muszą jeszcze „nadrabiać” pewne straty [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
Przesuszona skóra na łokciach to częsta przypadłość, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję? Wśród [...]
[...] i cytrulina. Trzeci, równie istotny czynnik decydujący o tym, jakie związki należy dobrać, to odpowiednia regeneracja mięśni i układu nerwowego. Sprawdzają się tutaj: aminokwasy rozgałęzione BCAA (leucyna, izoleucyna, walina) kreatyna różeniec górski (Rhodiola rosea) cytryniec chiński (Schizandrol A) ashwagandha Ostatnią rzeczą, na jaką [...]
[...] pracy, jest natomiast coraz częściej sól himalajska. Aminokwasy w trakcie treningu Aminokwasami, które szczególne znaczenie mogą mieć dla osób aktywnych fizycznie, są aminokwasy niezbędne (EAA; essential amino acids). Stymulują one budowanie białek i peptydów w organizmie i przyczyniają się do inicjacji regeneracji już w trakcie [...]
Specyfika żywienia sportowca, którego zapotrzebowanie na energię, jak i poszczególne makroskładniki dietetyczne sprawia, że dość często nie jest on w stanie dostarczyć wszystkich komponentów diety w ciągu doby, bazując na konwencjonalnych posiłkach. Dość rozbudowane jadłospisy sprawiają, że konieczne jest umieszczenie w nich odżywki, która pozwoli [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
Kolagen to białko w organizmie człowieka odpowiedzialne za strukturę skóry, kości, ścięgien i więzadeł. Można go również znaleźć w zębach, rogówkach lub naczyniach krwionośnych. Jest głównym składnikiem strukturalnym tkanki łącznej, stanowiąc około jednej trzeciej białka w ludzkim organizmie. Podsumowanie Jak widać, kolagen to istotne białko, [...]
Suplementacja kreatyną niesie za sobą wiele korzyści. Sportowcy wykorzystują preparaty na bazie kreatyny, jak i suplementy w formie monopreparatów, aby skutecznie wspomagać swój codzienny trud treningowy. Skuteczność suplementacji tym związkiem jest potwierdzona w licznych badaniach naukowych, a działanie anaboliczne, jak i ergogeniczne [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]
[...] Co.). Wiemy, jaką rolę pełni l-cytrulina, a co daje glutation? Glutation należy do grupy najważniejszych niebiałkowych tioli w żywych organizmach: tripeptyd, glutation, aminokwasy: cysteina i homocysteina. „Związki tiolowe chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i elektrofilowymi ksenobiotykami”. Wyniki po 8 tygodniach [...]
Po zakończeniu wieku produkcyjnego zmiany w organizmie stopniowo mogą zacząć utrudniać codzienne życie. Z wiekiem przyspiesza wtedy ryzyko wystąpienia różnego rodzaju schorzeń i stopniowo ogranicza się samodzielność. Wspierając jednak organizm od strony żywieniowej, można się w pewnym stopniu zabezpieczyć, Co zatem warto mieć na uwadze, kupując [...]
Temat psychologicznych aspektów jedzenia uznawanego za „zdrowe” można scharakteryzować na dwa sposoby. Pierwszy dotyczy psychologicznych aspektów podejścia do diety i stylu życia oraz takich zmiennych jak m.in. preferencje smakowe czy zaburzenia odżywiania o podłożu neuropsychiatrycznym. Drugi sposób z kolei opisuje wpływ produktów spożywczych [...]